Inšpirácia

Úspešná podnikateľka Martina Grňová: „Najdôležitejší projekt, na ktorom môžeš pracovať, si ty sama”

Martina Grrňová Mandlove

„Maj odvahu byť sama sebou a prijmi sa taká, aká si. Maj tiež odvahu ísť si za tým, čo ty naozaj chceš, za svojimi snami, aj keď ťa ľudia v tvojom okolí od toho odhovárajú.“

Čo sa dozvieš:

  • prečo je dôležité pri podnikaní vybudovať si značku,
  • čo všetko môže človeku priniesť koučing,
  • ako sa môžeš veľmi rýchlo vzdelávať a učiť (aj bez čítania kníh),
  • aké sú vedľajšie benefity zdravého stravovania a cvičenia

a mnoho ďalšieho.  

V 15 rokoch si začala sama pre seba variť. Zistila, že ju to baví a tiež prostredníctvom kvalitnej stravy si dokázala vyriešiť vlastné zdravotné problémy. Pri rozhodovaní čo ďalej po strednej škole vyhral rozum, voľba matfyzu a následnej kariéry niekde v banke či poisťovni. 

Srdce a vnútorná túžba sa však ozývali čím ďalej, tým hlasnejšie. Po skončení vysokej školy sa Martina prihlásila do kuchárskej súťaže Masterchef, ktorú sa jej podarilo vyhrať. To ju utvrdilo v jej ďalšom smerovaní, a tak sa namiesto pohodlnej kariéry pustila do vlastného podnikania.

Začala piecť zdravé koláče bez lepku, laktózy a cukru pod značkou Mandlove, ktoré distribuovala do bratislavských kaviarní. Vďaka vydretému úsiliu sa biznis rozbehol.

Dnes zamestnáva osem ľudí, dováža svoje koláče až do Viedne a tiež si splnila sen v podobe vlastnej kaviarne Mandlove Srdco v centre Bratislavy. Hovorí, že za úspechom stojí hlavne fakt, že všetko robí s láskou a najvyššími nárokmi na kvalitu. 

V posledných mesiacoch si vďaka korone a koučingu prešla obrovskou vnútornou premenou. Namiesto niekdajších 12 – 16 odpracovaných hodín denne sa dnes priamej práci na biznise venuje na polovičný úväzok. Naučila sa mať sama seba viac rada a dávať sa na prvé miesto, čo jej výrazne zvýšilo kvalitu života. 

Predstavujeme ti Martinu Grňovú (28).

Spomínala si, že ti v poslednej dobe veľmi pomohol koučing. V čom presne?

Išla som do toho s tým, že som dlhodobo trpela pocitom, že nie som dosť dobrá a nezaslúžim si to, čo mám.  Budila som sa ráno s pocitom, že som nula. 

Aj napriek tomu, že ľudia mi hovorili ´aha, máš 28 rokov, vybudovanú firmu, máš svoj dom. Pozri, čo všetko máš a čo si dosiahla. Koľko takých ľudí je na svete v tvojom veku?´  stále som sa cítila nahovno a mala som pocit, že každý deň začínam odznova. Bola som extrémne závislá na pochvale od mojich zákazníkov. 

Ráno po prvom stretnutí s koučkou som sa zobudila a svoj hlas v sebe som počula úplne inak. Mala som pocit, že som sa konečne stala tým človekom, ktorým som bola predtým, ako som začala podnikať. 

Podnikanie ma deformovalo a veľmi som sa vzdialila od človeka, ktorý bol v súlade s mojím “ja”. Vnútorne som si to vyčítala, nepríjmala som sa a nemala som sa rada.

V čom ešte ti to pomohlo?

Druhou vecou, ktorú sme riešili, je moja ženskosť. Ja som ju v sebe úplne uzavrela. Nechcela som, aby ma ľudia vnímali ako peknú ženu, ale aby ma vnímali cez to, čo dokážem. 

Robila som veľa fyzicky, prestala som sa o seba starať a prestala som samu seba vnímať pekne a žensky. Bežnou situáciou bolo, že som sa začala páčiť nejakému chalanovi a ja som mala pocit, že sa mu nemá na mne čo páčiť. 

Na strednej škole som bola pekná a mala som samé jednotky Mala som príliš veľa plusov a to sa ľuďom okolo mňa často nepáčilo a ohovárali ma. Začala som teda tú ženskú stránku v sebe popierať. Lenže človek jednoducho nevie byť šťastný, keď popiera časť samého seba.

Po koučingu som začala chodiť ženskejšie oblečená, nosím šaty, úplne inak pôsobím na ľudí a dostávam veľmi pozitívnu spätnú väzbu. 

Martina Grrňová Mandlove

Čo ti to dalo z pracovného hľadiska?

Teraz už mám pocit, že môžem v práci vypnúť a nemusím sa tu zodierať od rána do večera. Dlho som to nevedela a mala som pocit, že ja som tá, ktorá si to musí oddrieť. 

Konečne som pochopila, že moji zamestnanci pre mňa pracujú, majú sa dobre, dostávajú za svoju prácu zaplatené, tak mám snáď po tých rokoch driny nárok na to, aby som si konečne vydýchla. 

Cítim z teba veľkú odvahu a sebavedomie…

A to je to, že ja som to kedysi v sebe mala, lebo inak by som nešla podnikať. Ak by mi dal niekto za posledné dva roky rozbehnúť firmu, tak by som to neurobila, lebo by som si neverila. Konečne som našla to, čo som mala už na začiatku.

Tiež si spomínala, že si sa vďaka korone posunula vo veľa veciach. Môžeš to viac rozviť? Čo si vďaka karanténe získala?

Ubezpečenie sa v tom, že to, ako to robíme, robíme dobre a zákazníci to majú radi. Mali sme objednávky na rozvoz každý týždeň aj počas korony.

Tiež opätovné uvedomenie si, že to, čo robím, tak naozaj robiť chcem. Keď som sa dala vnútorne dokopy, začala som pochybovať o tom, či mi to za ten stres stojí a či sa chcem do biznisu vrátiť. 

Potom to odišlo. Naopak, uvedomila som si, že som najviac šťastná, keď robím to, čo robím. Ale zároveň som našla rovnováhu. Už tu nemusím byť od rána do večera. Viem si dopriať aj voľno a nepracovať. A hlavne – keď nepracujem, tak sa viem na 100 % sústrediť na oddych a nerozmýšľam o práci.

Najväčší benefit vidím v tom, že som sa vrátila sama k sebe. Predtým som mala pocit, že musím riešiť aj problémy ľudí okolo mňa. 

Zrazu som sa ocitla sama doma a nemala som okolo seba milión ľudí s miliónom problémov. Mohla som sa tak celý čas venovať sama sebe. A zrazu som vedela rozbehnúť veci, ktoré som chcela robiť päť rokov, no nevedela som sa k tomu dostať, ako napríklad videá na môj Youtube kanál.

Martina Grrňová Mandlove

Posilnilo to aj tvoj vzťah samej so sebou?

Áno a veľmi. Ešte predtým, ako som začala podnikať, som všade dookola hovorila, že pre človeka je najdôležitejší jediný vzťah, a to ten, ktorý má sám so sebou. A to bolo moje motto: ´Najlepší projekt, na ktorom vieš pracovať, si ty sama´. K tomu sa mi podarilo sa vrátiť. Stala som sa pre seba prioritou, dokonca aj v porovnaní s firmou. 

Predtým bolo poradie priorít nasledovné: firma, zákazníci, zamestnanci a ja som bola na poslednom mieste. Zrazu sa to úplne otočilo. A zaujímavé je, že z toho do veľkej miery benefitujú aj ľudia okolo mňa. 

Upratala som si vzťah sama so sebou, začala som na sociálne siete pridávať inšpiratívne veci a vidím, ako to ľuďom pomáha. A tiež mi aj ľudia vo firme hovoria, ako ich to inšpiruje. 

Aj v práci som predtým všetkých zachraňovala. Keď sa niekomu niečo nepodarilo, urobila som to za nich. Zrazu tu Maťka nie je a keď niekomu vo firme niečo nevyjde, musí to vyriešiť sám. Vďaka tomu sa posunie aj on.

Vravela si, že si sa uistila v tom, že to, čo robíš ťa najviac baví a napĺňa. Z čoho to vychádza?

Odjakživa som chcela ľudí naučiť na kvalitnú stravu a hlavne aký to má pozitívny dopad na ich zdravie. Keď sme začínali pred piatimi rokmi, naša cieľová skupina bola malá, no za posledné roky sa postupne zväčšila. Ľudia, ktorí zatracovali tento typ koláčov a jedál ich teraz milujú a nedajú na ne dopustiť. 

Mimo korony sme zvyknutí na príjem z kaviarne a z 25 prevádzok, ktoré od nás odoberajú koláče. Zrazu toto nebolo, no každý týždeň sme mali 30 – 40 ľudí, ktorí si od nás v piatok objednali jedlo. Videla som, aký to má na nich vplyv, ako to majú radi a nevedia bez toho žiť. 

Utvrdila som sa sa v tom, že to naozaj robíme špičkovo. Bola som vždy prísna na čo najvyššiu kvalitu. V živote by som zákazníkovi nedala nič, čo by som sama nezjedla a vidím, že to dokážu oceniť. To ma napĺňa a vidím zmysel to robiť. 

Za posledný rok sme nedali ani euro do reklamy, lebo sme to nepotrebovali. Ľudia za nami chodia prirodzene. Zároveň ma veľmi baví fyzická práca v kuchyni, v kancelárii by som určite nevydržala sedieť.

Čo všetko vlastne robíte okrem pečenia koláčov a kaviarne?

Momentálne robíme tiež vegánske obedy, ktoré chcem robiť pre našich zákazníkov. Ale nechcem ich robiť úplne každý deň, lebo by ma to prestalo baviť. 

Koláče už dodávame aj do Viedne, čo je vec, ktorej by som sa chcela povenovať do budúcnosti, lebo tam vidím veľký potenciál. Trh je otvorený tomu, ako to robíme a hlavne ľudia sú tam ochotní priplatiť si za našu kvalitu. 

Niekedy sme robili aj cateringy alebo ja som robila workshopy pre firmy o varení, ale to dnes už nerobíme. Dôvodom je to, že objemy, ktoré dodávame pre kaviarne, vzrástli, a tiež sa rozbehla naša kaviareň, čo sú hlavné veci, ktorým sa chcem venovať. 

Cateringy a workshopy slúžili primárne na potiahnutie slabšieho obdobia. Už som v tom bode, že sa nechcem v práci ničiť. V prvých rokoch som tu bývala 12 – 16 hodín denne a bola som ako troska. Ťahať takýmto spôsobom týždne bez prestávky je nad ľudské schopnosti. 

Po mojom prerode vďaka korone a koučingu som sa opätovne začala mať rada a už si to nechcem robiť. Keď človek ide do podobného extrému, svojím spôsobom si neváži sám seba. 

Ľutuješ, že si išla takto za hranicu?

Nehovorím, že to ľutujem. Prinieslo mi to veľa vecí, ale dnes by som to už nespravila. V nejakom momente si človek musí povedať, že takto to ďalej nejde. Buď vyhorí alebo si nájde balans. 

Podľa mňa je fajn povedať si, že stop, toto mi stačí. Život nemôže byť len o tom, že si budem dennodenne niečo dokazovať. Tým, že som nebola sama so sebou okej, potrebovala som všade naháňať pozitívny ohlas na mňa. Ja som ho v sebe nenašla.

Martina Grrňová Mandlove

Aké máš plány s biznisom do budúcna?

Teraz máme hlavne našu kaviareň a kaviarne, do ktorých dodávame. Dnes už nemusíme oslovovať nové kaviarne, lebo objem, ktorý robíme, je dostatočný a zároveň kaviarne oslovujú nás, lebo máme vybudovanú značku. 

Snažím sa užiť si to, čo mám a byť spokojná s tým, kde som. Ak by sme toho robili viac, možno by to prinieslo viac peňazí, ale zároveň menej času pre mňa. A to nechcem. Chcem byť spokojná sama so sebou, ale tiež mať dostatok času venovať sa iným veciam. Samej sebe. 

To ale neznamená, že nemám plány. Cítim, že si potrebujem prejsť takýmto obdobím a potom príde okamih, kedy si poviem, že nastal čas, aby sme sa začali viac orientovať na Viedeň alebo rozšírili biznis inak. 

Momentálne sa teším z videí, ktoré točím a zároveń by som chcela napísať knižku. A potom sa uvidí.

Čo podľa teba stojí za tvojím úspechom?

To, že to robím s láskou a od srdca. A že to robíme kvalitne. Každý má nejaký talent a ja som ten môj dokázala nájsť a využiť naplno. 

Robím niečo, v čom som dobrá – viem produkovať chutné a kvalitné produkty, ktoré sú bezkonkurenčné. Zároveň som do toho išla s dobrým úmyslom pomôcť ľuďom stravovať sa zdravšie. A zákazníci to cítia a vedia to oceniť.

Ako dnes vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Štandardne to v dnešnej dobe vyzerá tak, že chodím do roboty na pol siedmu a som tu do jedenástej. Potom si idem zacvičiť a poobede mám voľno – idem sa bicyklovať, urobiť niečo na záhrade, robím videá. 

Odkomunikovala som si to vo firme tak, že aktívnu prácu budem robiť na polovičný úväzok a zvyšok času sa budem venovať sama sebe, videám a blogu. Chodím päťkrát do týždňa do posilky a trikrát na bicykel, a to je pre mňa prioritou. Celkovo ja sama som sa pre seba stala hlavnou prioritou. 

Je nejaká kniha, ktorá ti veľa dala a vedela by si ju odporučiť?

Som z tých ľudí, ktorí veľmi nečítajú. Počas korony som si ale kúpila tri knihy – Sila prítomného okamihu, Štyri dohody a potom ešte jednu knihu o sebaláske. 

Vôbec nečítam biznisové knihy. Snažím sa veľa učiť na tom, že vecí robím a keď mi niečo nevyjde, tak sa na tom poučím. Zažila som si super veci a zároveň aj úplné dno, kedy som bola v práci od skorého rána až do večera, nestíhala som jesť ani piť, potom som ešte večer viedla kurz a prišla som domov o jedenástej. 

Spätne si uvedomujem, že to nebolo v poriadku, ale veľa mi to dalo. Určite viac ako akákoľvek kniha. Ale je to asi individuálne. 

Tiež mi veľmi pasuje koučing, kde si môžem veľa vecí uvedomiť sama. Ak by mi nejaký mentor dával rady, nevyhovovalo by mi to. Ale kouč je o tom, že ti kladie užitočné otázky a ty hľadáš odpovede v sebe. 

Martina Grrňová Mandlove

Čo by si odkázala 18-ročnej Maťke?

Maj odvahu byť sama sebou a prijmi sa taká, aká si. Maj tiež odvahu ísť si za tým, čo naozaj chceš, za svojimi snami, aj keď ťa ľudia v tvojom okolí od toho odhovárajú.

Je niečo, čo by si chcela odkázať čitateľom na záver? 

Keď sa človek nezdravo stravuje, ubližuje tým hlavne sebe. Aj dopriať si kvalitné jedlo je forma sebalásky. Ak sa máš rád, mal by si si mal dopriať len to dobré. 

Tvoje telo funguje z toho, čo do seba dávaš. A podľa mňa správna výživa spojená s cvičením pomáha aj so zdravým sebavedomím. Mne celkovo veľmi pomáha myšlienka na to, že každý deň na sebe pracujem v rôznych ohľadoch – vrátane stravy a posilky. 

Ako ťa môžu čitatelia kontaktovať, ak by mali dodatočné otázky?

Kontaktovať ma môžu na mojom Instagrame alebo cez môj web.

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj a odporuč ho, prosím, tvojim kamarátom. Ďakujeme.

Čítať ďalej

Sme hrdý partner akceleračného programu Rozbiehátor. Ako hovorí zakladateľ Juraj Kováč: "Ukážeme ti ako si overiť, či je tvoj nápad dostatočne dobrý na to, aby z neho mohol byť fungujúci biznis."

Klikaj na Rozbehni sa!

Podporili nás